Już po raz piętnasty Uniwersytet Rolniczy w Krakowie zorganizował Ogólnopolskie Dni Owada, które odbyły się w tym roku w dniach 29-31 maja pod hasłem „Pracowity jak trzmiel”. Odpowiadając na miłe zaproszenie władz uczelni, uczniowie klas 1a, 1c, 1f i 2f mieli niewątpliwą przyjemność uczestniczyć w ubiegły piątek w serii wykładów entomologicznych m.in. na temat biedronek, pszczół, komarów, mrówek, much, motyli i innych ciekawych owadów żyjących wokół nas. Dodatkową atrakcją imprezy były też różnorodne wystawy, kiermasze, zabawy, konkursy, a dla zgłodniałych – kuchnia owadzia połączona z degustacją wyszukanych potraw.
I my tam byliśmy, ciekawe pajęczaki przywieźliśmy, chrząszcze w cieście jedliśmy. A tym, którzy nie byli, polecamy gorąco w tym sezonie czereśnie z robaczkami – to najlepsze źródło białka. Smacznego!
Uczniowie klasy 1a.