O tym, że zdrowe odżywianie jest potrzebne i inspirujące, wie każdy, kto dołączył do załogi II LO. 15 czerwca w naszej szkole miało miejsce niecodzienne wydarzenie. Od samego rana uczniowie, nauczyciele i pracownicy szkoły mieli możliwość odbierania zdrowych zestawów zawierających pięć propozycji pożywnych posiłków. Akcja pod hasłem „Regularność to podstawa” miała na celu zachęcenie do planowania zbilansowanej diety i ukazanie podstawowych zasad właściwego komponowania posiłków.
Wszystkie kwestie logistyczne, czyli podział obowiązków, zakupy produktów, przygotowanie potraw i wreszcie ich dystrybucja, zostały wykonane przez uczniów i z ich inicjatywy, stąd Dzień Zdrowej Żywności okrzyknięto ogromnym sukcesem. Autorzy wydarzenia – klasa IIc, zgodnie przyznają, że zainteresowanie ofertą posiłków przeszło ich oczekiwania. „Nie spodziewaliśmy się, że zgłosi się tyle osób, które chciałyby spróbować nowych smaków i wziąć udział w czymś, czego do tej pory w szkole nie organizowano. Bardzo nas to cieszy i daje motywację do planowania 3. edycji.” Także nauczyciele byli mile zaskoczeni zaangażowaniem uczniów: „Akcja pokazała, że w szkole jest potrzeba dodatkowej aktywizacji uczniów a każdemu, nawet najbardziej szalonemu pomysłowi, należy się chwila rozważenia.” Liczymy, że pozostałe klasy pójdą podobnym tropem i od września szkoła zatętni nowymi inicjatywami.